03/03/2025 0 Opmerkingen
Mobiele valbeveiliging
Alles op het gebied van PBM-sets.
Het productspectrum van All Safe is veelomvattend. Naast de permanente onderdelen van het valbeveiligingssysteem voorziet All Safe in al het benodigde toebehoren.
All Safe biedt een compleet assortiment aan mobiele valbeveiligingsmiddelen zoals:
Harnassen, Valstopapparaten, Veiligheidshaken, Positioneerlijnen, Accessoires, Katrollen. All Safe maakt alleen gebruik van topmerken. Onze materialen voldoen aan de strengste veiligheidsnormen, zijn comfortabel in gebruik en gaan bovendien lang mee.
Harnassen
Gebruik van valbeveiliging is in Nederland vanaf 2,5 meter hoogte verplicht, mits er valgevaar is en geen andere (collectieve) veiligheidsvoorzieningen getroffen kunnen worden.
Een goede toepassing van valbeveiliging begint met het juiste harnas. Hieronder treft u een schema aan, dat u kunt gebruiken bij de juiste keuze van uw harnas. Niet alleen het type is belangrijk, maar ook de juiste maat. Een te groot of te klein harnas kan bij een val alsnog lichamelijk letsel veroorzaken. Na ingebruikname hebben harnassen een levensduur van ca 7 jaar (producentafhankelijk). Na het verstrijken van deze periode adviseren wij dan ook het harnas te vervangen. Ook na een val treden er zichtbare en onzichtbare beschadigingen op en moet het harnas worden vernietigd.
Omdat een harnas onder de persoonlijke beschermingsmiddelen – met risico factor 3 – valt, dient het harnas gelabeld te zijn met de betreffende normeringsnummer en de productiedatum. Conform het Arbobesluit moet ieder harnas jaarlijks gekeurd worden door een hiertoe geautoriseerde leverancier en/of bevoegd persoon
Valstopapparaten
Tijdens een val treden grote krachten op. Met de juiste combinatie van harnas, valstopper en valdemper zal de maximale kracht beperkt blijven tot 4,5 a 5,5 kN, een kracht die geen schade aan het lichaam aanricht.
Valstopapparaten zijn zowel geschikt voor valbeveiliging bij het klimmen en dalen langs de constructie alsook bij horizontale verplaatsingen op hoogte zoals op daken. Bij het klimmen en dalen dient het ophangpunt natuurlijk boven het hoofd van de gebruiker aan de constructie bevestigd te zijn. We onderscheiden 3 typen valstopapparaten:
- Zelfoprollende valstopapparaten
Terugrollende valstopapparaten werken als een autogordel. De lijn blijft continu onder spanning en beweegt mee met de gebruiker. Bij een val blokkeert het apparaat direct. De bewegingsvrijheid is beperkt tot de lengte van de lijn. Deze apparaten zijn vooral geschikt indien de gebruiker vanaf het hoogste punt (het dak) aanvangt met zijn werkzaamheden. - Valstopapparaten voor lijnen en kabels
Deze apparaten bewegen mee met de gebruiker terwijl deze klimt en daalt langs een vanglijn of langs een staalkabelsysteem voor permanente valbeveiliging. Bij een val blokkeert het apparaat direct. - Bandvalstoppers
Bij bandvalstoppers is de bewegingsvrijheid beperkt en zij kunnen alleen gebruikt worden bij voldoende vrije valhoogte, namelijk minimaal 5,85 meter vrije valhoogte bij een lengte van 2 meter. Bandvaldempters kunnen in Y-vorm geleverd worden zodat de gebruiker kan overpakken zonder valrisico.
Veiligheidshaken
Veiligheidshaken zijn de verbindingselementen die in alle valbeveilingstoepassingen voorkomen. De veiligheidshaken die All Safe levert, zijn conform de EN 362 en CE-norm gekeurd.
De minimale weerstand die een veiligheidshaak moet kunnen weerstaan is 15 kN. Een veiligheidshaak moet met minimaal twee manuele handelingen geopend kunnen worden. Dit kan met behulp van een draaimechanisme of, nog makkelijker, met behulp van een automatische sluiting (twist-lock). Bij intensief gebruik geniet deze laatste de voorkeur. Let op! Een haak die niet goed gesloten of beschadigd is kan slechts een fractie van de weerstand opvangen die een de haak minimaal dient te kunnen weerstaan.
Wij adviseren iedere haak die verbonden is aan uw persoonlijke valbeveiligingsmaterialen jaarlijks te laten keuren. De haak wordt dan getest op zijn werking, op roestvorming en op vervormingen. Enige vervorming kan al leiden tot een veel kleinere weerstand.
Positioneerlijnen
We spreken over positionering wanneer valgevaar is uitgesloten door onze positie op de werkplek, in vaktermen heet dit retentie.
Men heeft na het positioneren de handen vrij en hoeft dus niet de armen te gebruiken om in positie te blijven. Hierdoor kan makkelijker, veiliger en efficiënter gewerkt worden.
Bij de keuze van het juiste verbindingselement tussen harnas en verankerpunt dient u eerst te bepalen of deze gebruikt zal worden als valbeveiliging of als werkplekpositionering. Positioneerlijnen dienen enkel gebruikt te worden om de gebruiker te ondersteunen bij de werkzaamheden. Een positioneerlijn is niet geschikt als valbeveiliging.
Opmerkingen
Schrijf een reactie